Family meal in French ( repas familial)

Talk about french meals and it's vocabulary.


French cooking and french meals.

La cuisine familiale français (Home cooking) is not much traditional as it  used to be. The domination of world cuisine like la cuisine nord-africaine (North African cooking) with coucous-based dishes is integrated into people eat at home.
There is a little try to eat moins de viande (less meat). For many families, the pattern of an everyday meal remains une entrée (a starter) After thé main course, then le fromage (the cheese) et pour finir, dessert (and to finish, dessert) .
Les grands réunions de famille often take place around the table and often last for hour, le grand repas gastronomique , popularly known as la grande bouffe( the big eat), is exemplified in la grande bouffe, a 1973 french-italian film starring Marcello mastering no.
La cuisine de tous les jours (everyday cooking) although more modest, is still enjoyed: people enjoy se mijoter (preparing with care) Des bons petits plats.


               Translate it into french.

Thé food served eaten especially at one of the customary, regular occasions for taking good during the day as breakfast, lunch  or supper is know as meals.

       French vocabulary builder.
Le petit-déjeuner--reakfast
Le déjeuner- lunch
Le dîner- donner
   
  French ingredients

  1. Échalotes- shallots
  2. Le Beurre - butter
  3. Les Champignons- mushrooms
  4. Jaunes d'oeufs- egg yolks
  5. Grilles d'aneth fraîches- fresh will leaves
  6. Sel et poivre- salut and pepper
  7. La sauce- sauce
  8. Piment- chilli peppers, spice
  9. Le poivre noir- black pepper
  10. Le lait- milk
  11. Légumes-vegetabels
  12. Miel- honey
  13. Confiture- jam, jelly
  14. Curcuma- turmeric
  15. Moutarde- mustards
  16. Coriandre- Coriander
  17. Haricots verts- Green beans
  18. Sésame- sesame
  19. Clou de girofle- Clive
  20. Cacahuètes- peanuts
  21. Sucre- sugar
  22. Mélasse- treacle
  23. Fenugrec- fenugreek (méthi(in Hindi)
  24. Ail- garlic
  25. Oignon- onion
  26. Gigembre - ginger
  27. Le safran- s'affrontent
  28. La vanille- vanilla
  29. Les grains de poivre- pepper corn
  30. La poudre de curry - curry powder

Les utensils de cuisine

  1. L'ébullition- cooking point
  2. La lèchefrite - cooking pan
  3. Le cour- the oven
  4. le couteau  à  pain -bread knife
  5. le fendoir --- cleaver
  6. le couteau de cuisine --kitchen knife 
  7. la planche  à hacher -- cutting board
  8. le presse-purée --- potato masher
  9. l’aiguisoir --- knife sharpener
  10. l’attendrisseur --- meat tenderizer
  11. le mortier --- mortar
  12. la broche--  skewer
  13. la râpe -- grater
  14. l’épluchelégume --- vegetable peele
  15. le vide-pomme -- apple corer
  16. l’écumoire --  slotted spoon
  17. la louche -- ladle
  18. la fourchette  à  découper -slotted spatula 
  19. la louche -- ladle 
  20. la cuiller  à  glace--  carving fork
  21. le fouet -- whisk
  22.  la passoire -- sieve


Dans la cousine

How our ingredients are managed.

  1. Éplucher- to peel
  2. Lavé(e)(s)= Washed
  3. Vidé(e)(s)=  emptied
  4. Haché(e)(s)= chopped
  5. Chauffé(e)(s)= choped
Making food (cuisiner) Vocabulary

  1. Parsemer- sprinkle
  2. Faire cuivre- to cook
  3. Arroser- to water
  4. Mouiller- to wet,dampen
  5. Ajouter- to add
  6. Mélanger- to mix, blend
  7. Ôter(le peau)- remove the skin
  8. Épaissir- to thiken
  9. Assaisonner- to season
  10. Verser- to pour
  11. Napper- to cover with a sause

Translate following french phrases in English:-
  1. Donne-lui le titre- bouchon.
  2. Et pour le dessert... Une tarte aux pommes.
  3. J'aime que les enfants aient de l'appétit.
  4. Vous allez m'aider à mettre le couvert.
  5. Faites attention à la vaisselle.
  6. Tu veux demander à Bruno de m'ouvrir la bouteille de vin.
  7. C'est un voyage organisé.

Useful french conversation regarding meals.


  • À quelle heure prenez- vous votre petit déjeuner.= At what time do you take your break fast.
  • Je prends mon petit déjeuner à sept heures du matin.= I take my break fast at 7a.m..
  • Où prenez - vous votre dîner= where do you take your dinner.
  • Je prends mon dîner à la maison= i takeI take my dinner at home.
  • Que mangez-vous pour le petit déjeuner= what do you eat for breakfast.
  • Bouvez-vous du thé ?= Do you drink tea?
  • Oui je vois du thé.- yes I take tea.
  • Je prends du pain avec du beurre au petit déjeuner =  I take some bread with some butter at breakfast.
  • Je prends du café avec du sucre.- I take coffee with sugar.
  • Je prends de la confiture/des fruits.- i I take some jam / fruits.
  • Je prends des biscuits/des frites.- I take biscuits/chips.
  • Je prends du pain grillé.= I take toast.
  • Je prends des oeufs /un œuf.= I take eggs /an agg.
  • Je déjeuner à midi.= I take lunch at noon.
  • Je mange de la viande et des légumes.= I eat meat and vegetables.
  • Je dine à 7heures du soir- i takeI take dinner at 7 p.m..
  • Je prends des gatgâte et de la salade.= I take cakes and salad.
  • Je bois de l'eau et du vin= I drink water and wine.











Comments

Popular posts from this blog

French imperfect tense(l'imparfait)

Learn French in fun way( if we won the jackpot in France)

Learn French Vocabulary at restaurant